Vzácná návštěva / Nejlevnější knihy
Vzácná návštěva

Kód: 01308674

Vzácná návštěva

Autor Viktor Faktor

Houbaření je snad největší a nejhromadnější českou vášní, které se podle statistik pravidelně věnuje sedmdesát procent Čechů. Znám sice řadu Čechů, kteří houby nejedí, ale nedokáži si vzpomenout na jediného, který by se nenechal z ... celý popis

252

Dostupnost:

50 % šanceMáme informaci, že by titul mohl být dostupný. Na základě vaší objednávky se ho pokusíme do 6 týdnů zajistit.
Prohledáme celý svět

Informovat o naskladnění

Přidat mezi přání

Mohlo by se vám také líbit

Dárkový poukaz: Radost zaručena

Objednat dárkový poukazVíce informací

Informovat o naskladnění knihy

Informovat o naskladnění knihy


Souhlas - Souhlasím se zasíláním obchodních sdělení a zpracováním osobních údajů k obchodním sdělením.

Zašleme vám zprávu jakmile knihu naskladníme

Zadejte do formuláře e-mailovou adresu a jakmile knihu naskladníme, zašleme vám o tom zprávu. Pohlídáme vše za vás.

Více informací o knize Vzácná návštěva

Nákupem získáte 25 bodů

Anotace knihy

Houbaření je snad největší a nejhromadnější českou vášní, které se podle statistik pravidelně věnuje sedmdesát procent Čechů. Znám sice řadu Čechů, kteří houby nejedí, ale nedokáži si vzpomenout na jediného, který by se nenechal zlákat k cestě do lesa v hřibové sezóně. Právě dnes mi napsal kamarád, který se vrátil po dlouhodobém pobytu v jihovýchodní Asii do studené a zatopené Prahy: "jediný dvě věci, který mě tady bavěj, jsou pivo a houby." Cítím to stejně. Vášnivě houbařím od útlého dětství a zastávám názor, že pro ty, které to v tomto věku nenaučí rodiče nebo prarodiče, zůstane navždy sběr hub tajemnou a obávanou činností. V poměrně nedávné době jsem se začal zabývat důvody, proč my, Rusové, Baskové či staří Římané a řada dalších mykofilních národů a kmenů ano, a proč ostatní, Anglosasové zvláště, jsou tradičně mykofobní? Proč kmeny v Západních Ghátech na indickém subkontinentu nebo Jorubové v Nigérii běžně sbírají 30-40 druhů jedlých hub, zatímco třeba Norové se i hřibovitých, s jinými druhy prakticky nezaměnitelných hub bojí jako čert kříže? Proč se i do vydařených kulinářských výtvorů neustále cpou chuťově zcela nevýrazné žampiony, hlívy ústřičné či jiné pěstované houby? Nebo proč narůstá trend si houby kupovat od lidí, pro něž se stal sběr hub profesí? Proč si tím odříkají báječné procházky po lese? Jak je to se zákazy či omezováním sbětu hub? A jak je to s celosvětovým pěstováním hub pro ty, kteří se buď lesa bojí nebo les široko daleko nemají, jako třeba v Číňané? Jakou roli hrály houby ve světových náboženstvích? Hodně vtíravých otázek a konečným výsledkem mých úvah a pátrání je kniha, kterou právě držíte nebo budete možná brzy držet v ruce. Dozvíte se z ní nejen jak si z hub připravovat báječné kulinářské zážitky, ale i jak se různým druhům říká v českých a moravských krajových nářečích, kterými houbami se můžete otrávit, jak jsou houby chráněny, jak si je sami pěstovat či jak se k nim stavějí národy světa. Především jsem ale chtěl u čtenářů vzbudit chuť a zájem s nesčíslnými a dosud vědecky nesečtenými druhy hub, představujícími samostatnou říši organismů, experimentovat v kuchyni.

Parametry knihy

Zařazení knihy Knihy v češtině Beletrie pro dospělé Romány, povídky, novely

252

Oblíbené z jiného soudku



Osobní odběr Praha, Brno a 12903 dalších

Copyright ©2008-24 nejlevnejsi-knihy.cz Všechna práva vyhrazenaSoukromíCookies


Můj účet: Přihlásit se
Všechny knihy světa na jednom místě. Navíc za skvělé ceny.

Nákupní košík ( prázdný )

Vyzvednutí v Zásilkovně
zdarma nad 1 499 Kč.

Nacházíte se: